Tuesday, May 04, 2010

oops ! anda kentut ke ?
Ada dua signboard disini. Yang mana satu pilihan anda. Adakah anda berada di dalam Zon Larangan Kentut ? Tidak bukan. Kentut itu elok untuk kesihatan. Betul, sangat elok untuk kesihatan. Lagi satu, percayalah, jika anda kentut penuh nikmat. Sambil sambil tu bau semula kentut tu, amboi. Lunaknya bau dia. Tak percaya ? Buat sekarang !

Fakta-fakta.

Kenapa kita kentut?
Kentut merupakan fenomena semulajadi yang berlaku pada manusia. Berbohonglah sesiapa yang mengaku tidak pernah kentut. Manusia kentut untuk mengeluarkan gas yang akan memudaratkan sistem badan.
Secara purata, lelaki mengeluarkan kentut sebanyak 1.5-2.5 liter sehari manakala wanita sebanyak 1-1.5 liter sehari, dalam julat 5-20 kali sehari. Ini bergantung kepada individu dan makanan yang diambilnya.
Apabila anda bernafas melalui mulut, hampir keseluruhan gas oksigen telah diserap oleh badan sebelum dapat melalui usus (intestin). Gas yang sampai ke usus besar ialah nitrogen. Tindak balas kimia yang berlaku dia antara asid perut dengan cecair usus serta tindak balas bakteria akan menghasilkan gas karbon dioksida. Bakteria juga menghasilkan gas hidrogen dan metana.
Penyelidikan menunjukkan bahawa gas kentut kebiasaannya terdiri daripada 60% nitrogen, 30% karbon dioksida dan 10% campuran gas metana dan hidrogen. Walau bagaimana pun, komposisi gas yang keluar dari badan anda bergantung kepada beberapa faktor:
  • Makanan
  • Udara yang disedut
  • Jenis bakteria dalam usus
  • Tempoh masa kentut ditahan keluar
Lebih lama kentut ditahan, lebih banyak jumlah gas nitrogen terkandung dalam kentut, kerana gas-gas lain akan diserap ke dalam salur darah melalui dinding usus. Seseorang yang sedang dalam keadaan cemas atau darah gemuruh akan bernafas dengan lebih laju dan sistem penghadamannya akan menjadi lebih pantas. Keadaaan ini akan menyebabkan kandungan oksigen dalam kentutnya menjadi lebih tinggi kerana pergerakan udara yang pantas mengakibatkan badannya tidak sempat untuk menyerap oksigen


Kenapa kentut berbau?
Bau busuk kentut adalah disebabkan oleh kehadiran 1% gas hidrogen sulfide, indole, ammonia dan skatole. Kebanyakan komposisi yang membentuk bau busuk kentut ini terdiri daripada sulfur. Lebih banyak kandungan sulfur dalam diet anda, lebih banyak skatole dan skatole akan dihasilkan oleh bateria dalam usus anda; maka lebih busuklah kentut anda! Makanan seperti kobis bunga, telur, bawang dan daging kebiasaannya menyebabkan kentut berbau busuk, manakala kekacang menghasilkan kentut yang kurang berbau busuk.


Kenapa kentut berbunyi?
Bunyi yang terhasil semasa kentut disebabkan oleh getaran lubang dubur (anus). Semasa anda membuang air besar, lubang anus akan terbuka dengan besar manakala semasa kentut kadar pembukaannya lebih kecil. Tenaga dan kekuatan bunyi kentut bergantung kepada halaju dan kauntiti gas yang akan keluar.


P.S : Sebenarnya kentut merupakan antara nikmat Tuhan yang paling bes, betul tak?

6 comments:

Jaja Lee said...

haha nice post raafix.
byk info.
hey do comment my latest post yea? :)

nabilah_2908 said...

hrumm...great n3...

teringt pd ayah sy...dia mmg suka kentut dgn kuat...sometimes kt tmpt org ramai pun dia tk segan tuk lepaskan gas dia..hehehe.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
IKHLAS KE

xRaafikx said...

@jaja : byk info ye ? haha. oh, baik baik. :)

@nabilah : haha, samalah lah dengan saya. memang takkan tahan. nikmat tau kalau dapat kentut. :)

serol said...

haha, jgn kentut sembarangan..

░♥si lampu neon♥░ said...

best gile dapat kentut cam pic tu hahaha

xRaafikx said...

@serol : hahaha. betul, jangan kentut sembarangan. bahaya. ngeh. :D

@neon : best kan ? kau penah kentut camtu ? haha.