Thursday, November 18, 2010

Cara memasang Float Button di sisi blog


Blog Budak Jahat - Float Button



Salam hari Khamis. Entry kali ini berkenaan tutorial, cara memasang Float Button di sisi blog. Semalam aku telah ditanya oleh Cik Dumbo, macam mana nak letak Float Button yang macam kat gambar atas ni kat blog dia. Okay Cik Dumbo, here you go. 

Mari Bina Blog

Cara memasang Float Button, ikuti langkah ringkas berikut.

(Peringatan : Float Button di blog aku telah diubahsuai. Aku akan beri code yang asal.)

Langkah 1.

Pergi ke Dashboard --> Design -->  Add a Gadget --> Choose HTML/JavaScript

Langkah 2.

Salin dan edit kod berwarna hijau di bawah dengan menggantikan URL akaun anda pada kod yang berwarna hitam. Anda juga boleh menggantikan icon asal dengan icon anda sendiri.



---->










<----


Setelah sudah diedit, copy paste code ini diruang HTML/JavaScript tadi (Langkah 1). And then click Save.

Icon-icon boleh dijumpai di http://www.iconspedia.com

*Tutorial ini aku gunakan dari laman MariBinaBlog.

3 comments:

dumbo . said...

thanks raafik ;) erm , code tu ta klua kat ur post . or mayb i ade something wrong dngan internt i . nemind . i da bkak mari membina blog tu . thanks very much ! :)

RaafikJahat said...

@dumbo .
No problemo. Sorry kalau ada masalah. :)

RaafikJahat said...

@dumbo .
No problemo. But, so sorry kalau tak mambantu sangat. :)