Thursday, June 10, 2010

[Fakta] Menarik Tentang Mati

Thomas Edison
From Google

1) Sebelum meninggal dunia, pendengaran adalah deria terakhir yang akan meninggalkan tubuh kita. Deria pertama yang akan "pergi" ialah penglihatan,diikuti rasa, bau dan sentuh.

2) Kepala manusia masih lagi dalam keadaan sedar selama 15 hingga 20 saat selepas dipenggal.

3) Apabila Alexander The Great mati pada 323 Sebelum Masihi, sebuah jalan khas telah dibina dari babylon ke Mesir untuk membawa mayatnya. Kalau ditaksir kos pengurusan mayat Alexander, dengan nilai mata wang pada hari ini, kosnya dianggarkan AS$600 Juta (RM2.28 Billion). Woah !

4) Sejurus sebelum Thomas Edison mati pada 1931, sahabatnya Henry Ford telah mengambil nafas terakhir beliau dan menyimpannya ke dalam sebuah botol.

5) Lebih 2,500 orang kidal mati, setiap tahun akibat menggunakan barangan yang dibuat untuk orang yang menggunakan tangan kanan.

6) Mayat pada hari ini lebih lambat mereput berbanding dahulu kerana terdapatnya bahan pengawet didalam makanan yang kita makan. Dan, mayat mereput empat kali lebih cepat didalam air berbanding yang ditanam didalam tanah.

7) Pencipta siri TV Star Wars, Gene Roddenberry adalah manusia pertama yang abu mayatnya disemadikan di angkasa lepas.

8) Masyarakat Mesir Purba menganggap Kucing adalah haiwan suci. Oleh kerana itu, mereka akan mencukur kening apabila kucing peliharaan mereka mati.Thanks guys for reading. :D

5 comments:

hans said...

no 2 tu mencuakkan
hehehe

RedButtockz Wern said...

weih i pun kidal.. takut i =x

xRaafikx said...

@Hans : cuak kan ? haha.

@RedButtockz : really ? haha, its just a fact lah babe. :D

Juaini Jamaludin said...

no 2 tu betul ke? mcm sangat menakutkan. dan pasal kidal tu pun? benarkah???

xRaafikx said...

@Ju : betul rasanya. :D